2 Mayıs 2021 Pazar

Karides Turşusu Nasıl Yapılır - Özel Turşu Tarifi

Gerek yüksek fiyatı, gerekse de her damağa hitap etmediği için deniz ürünleri arasında daha az tercih edilen Karides için bugün size özel bir turşu tarifi vereceğim. Bu sayede sevdiklerinize hem özel hemde farklı bir yemek deneyimi sunabileceksiniz. 

Karides turşusu tarifi

Genellikle turşu yapmak / kurmak ülkemizde son derece popüler ve oldukça fazla tüketilen bir gıda türüdür. Kornişon ve lahana turşuları başta olmak üzere envai çeşit meyve ve sebze ile turşu kurabilirsiniz. Fakat ben size bunlardan bağımsız olarak daha özel ve farklı bir turşu kurmayı öğreteceğim. Karides turşusu!

4-5 kişilik servis için oluşturduğum malzemeler ve tarif ile sizde daha az veya daha fazla kişi için oranlarınızı ayarlayabileceksiniz. Malzemeleri ve adımları dikkatlice okumanızı tavsiye ediyorum.

Karides turşusu için gerekli malzemeler

  • 250 - 300 gram jumbo boy karides
  • Beş yemek kaşığı toz şeker
  • Bir su bardağı elma sirkesi
  • Bir avuç kadar taze kişniş
  • Bir adet jalapeno biberi

Karides turşusu yapılışı

Malzemeleri temin ettikten sonra sırasıyla yapılacak işlemlerden bahsedelim.

Karides haşlama

Öncelikle karideslerimi güzelce soyuyoruz ve ocaktaki derin bir kapta bulunan kaynar suya atarak 2 dakika boyunca haşlıyoruz. Haşlanmış karidesleri ayrı bir kaptaki soğuk suya (buzlu) atarak şokluyoruz ve soğumaya bırakıyoruz. 

Karides turşusu için jalapeno biber kesimi

Sonrasında turşu kavanozuna karidesleri atıyoruz. Üstüne elma sirkesini döküp, toz şekerimizi de ilave ediyoruz. Jalapeno biberini de ince ve halka halka keserek, acılık vermesi için kavanozumuza atıyoruz. En son olarak da taze kişnişi bir avuç kadar koparıp koparıp kavanozun içine serpiyoruz. 

Kavanozda karides turşusu

Kapağını kapatıp tüm malzemelerin özdeşmesi için hafifçe sallamaya başlıyoruz. İşte bu kadar!

Hazırladığımız karidesi turşusunu 1 gece boyunca buzdolabında saklıyoruz ve ertesi gün afiyetle yiyoruz. 

Karides turşusu servisi nasıl yapılır

Hazırladığımız turşuyu servis etmek için pek çok yol var ancak benim size tavsiyem; büyük kesim kızarmış ekmeklerin üzerine haşlanmış fasulye, hafif kavrulmuş soğan ve isteğe göre sosis ya da sucuk ekleyebilirsiniz. Üzerine de hazırladığımız karides turşusunu ekliyoruz!

Hatta bu özel tarifin en üstüne de limonlu yoğurt ekleyerek lezzeti doruklara çıkarabiliriz.

Limonlu yoğurt tarifi

Limonlu yoğurt tarifi

Dört yemek kaşığı yoğurt, yarım çay kaşığı limon rendesi ve 3 çay kaşığı limon suyunu güzelce karıştırıyoruz. Sonra üstteki karides turşusu tarifinin en üstüne sos şeklinde ekliyoruz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder