26 Eylül 2020 Cumartesi

Hanım Dilendi Bey Beğendi Modelleri ve Tarihçesi

Merhaba Canlarım, bugün size yapmaya doyamadığım, örerken renk çılgınlığına kapıldığım bir model tanıtmak istedim. 

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Hanım Dilendi Bey Beğendi Modeli


Hanım Dilendi Bey Beğendi modeli her rengi kullanıp ve her biri değişik bir görüntüye sahip olunan bir modeldir. Adı nereden geldi derseniz benim de araştırıp öğrendiğim kadarıyla zor zamanların yaşandığı dönemlerde kadınlar kalan yün yumaklarını birbiriyle değiş tokuş eder yada komşu kadınlarda "hu komşu sende kalmış yün var mı? Varsa bana verir misin? "deyip bir nevi "dilenirlermiş" Evlerinde de bu kalan artık yünler ile değişik büyüklükte örtüler, minderler vs. örüp akşam yorgun argın eve dönen kocalarına gösterir, eh bu yorgun işçilerde "he de kavga çıkmasın" mantığı ile "harika olmuş karıcığım!!!!" derlermiş. Hanımım biri de "ya bu örneğe ne isim versem acaba " diye düşünürken , ya demiş bu neyse adı da o olsun. Yaniiiiii "Hanım Dilendi Bey Beğendi Modeli" böylece hayatımıza girivermiş. Bu modelin İngilizce adı olan "Granny Square" (Büyükanne Meydanı) ise Koloniyal döneminden kalma bir isimdir. 

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Hanım dilendi bey beğendi modeli

O zamanlar Büyükanneler genellikle dikiş ile uğraştıkları için annelerin ve kızlarının ördüğü bu motifleri birleştirme işi Büyükannelerde olur ve özellikle de büyük örtüler, genellikle battaniyeler yapılırdı. Yani "Granny Sqaure" ismi buradan gelmektedir. O günlerde bugünlere kadar tüm dünyada ki kadınlarımız Hanım Dilendi Bey Beğendi Modeli ile harikalar yaratmaktadır. 

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Ben de birkaç videom da Hanım Dilendi Bey Beğendi Modeli ile size farklı teknikler ve modeller gösterdim. Mesela Tığ İşi  Runner ve Altıgen Bebek Bolerosu gibi. Hanım Dilendi Bey Beğendi Modeli ile yapacağınızın modellerin ve işlerin sınırı yok. 

Yatak örtüsü, koltuk örtüsü, bebek battaniyesi, kırlent, çanta, kalemlik, cüzdan, hırka, yelek, kazak, elbise, süveter, pantolon, panço, atkı, bere, şapka, şal, bolero, bikini üstü, patik, masa örtüsü, runner, supla, bardak altlığı, paspas, sabunluk, yolluk ve daha neler neler. 

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Her bir kalınlık da yün  ve renk ile hayal gücünüzü de katarak muhteşem işler çıkarabilirsiniz. . Hanım Dilendi Bey Beğendi Modelinde değişik kalınlıkta tığ ile çalışıp da farklı yumuşaklıkta örtüler elde edebilirsiniz. Mesela orta kalınlıkta bir yün kullanıp ta ince bir tığ ile çalışırsanız dökümlü bir model ortaya çıkabilirken, kalın bir tığ kullanırsanız daha sert duruşlu bir model ortaya çıkmış olacaktır.

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Hanım dilendi bey beğendi modeli

Bebek battaniyelerinde ise benim naçizane önerim; Bebe yünü kullanıp, yünün etiketinde tavsiye edilen tığ numarası ile çalışmanızdır. Hanım Dilendi Bey Beğendi Modeli ile yapılan üç boyutlu görüntüye sahip yatay örtüleri de çalışılmaktadır. Bu tip üç boyutlu örtülerde yapılan ufak bir değişiklik söz konusudur ama teknik aynıdır. Uzun lafın kısası, bir tığ ve birkaç kalmış yün ile harikalar yaratabilirsiniz. Yeter ki hayal edin !!!

Arzu Sepeti'ni takip etmeye devam edin ♥

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder